MARKA KONUMLANDIRMA

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Merhabalar, bir markanız var ama ne yapsanız yapın sektörünüzde aranır hale gelemiyor, tüketicinin aklında yeterince yer edemiyor musunuz? O zaman bu bloğu okumanızı şiddetle tavsiye ediyoruz çünkü sizin ‘marka konumlandırma‘ hakkında bilgiye ihtiyacınız var. Marka konumlandırma, aynı pazar içerisinde bulunan markaların, rakipleri karşısında nasıl farklılaştığı ve hedef kitlesine nasıl ulaştığını açıklayan bir tanımlamadır. Marka konumlandırma kavramı ilk kez 1960’lı yıllarda Jack Trout ve Al Ries’in birlikte yazdığı ‘‘Konumlandırma: Aklınız İçin Savaş’’ kitabında tanımlandı.
Marka konumlandırmaya 7 ayrı açıdan bakabiliriz bunlar;
Özelliğe göre konumlandırma
Kullanım veya uygulamaya göre konumlandırma
Ürün sınıfına göre konumlandırma Fiyata göre konumlandırma
Ürün süreçlerine göre konumlandırma
Rakiplere göre konumlandırma
Kültürel sembollere göre konumlandırma
Marka konumlandırma markanıza ne gibi faydalar sağlar gelin hep beraber bakalım.
Sizi Rekabetten Ayıracaktır: Üretim veya hizmet sektörlerinde aynı sorunları çözecek olan birçok firma bulunur. Bu durum rekabeti çok arttırmaktadır. Müşteriye en iyi ürünü veya hizmeti sunan markalar rakiplerinden farklı olarak bu rekabetten kaçınarak, kazançlı tercih edilen duruma geçer.
Bu nedenle marka konumlandırma çalışmaları rakiplerinizin arasında öne çıkmanızı sağlar.
Belli Bir Hedef Pazara Odaklanmanıza Yardımcı Olur: Marka konumlandırmanızı doğru biçimde yaptığınız takdirde, belli bir pazara, hizmete veya ürüne odaklanmanızı sağlar. Bu şekilde bu hizmetlerde bir uzman olduğunuz hedef kitle tarafından algılanacak ve potansiyel müşterilerin sizi tercih etme oranı artacaktır. Belirli bir noktaya odaklanan markalar, birden fazla nokta ile ilgilenen markalara göre daha hızlı büyümektedirler. Bu konu ayrıca ilginizi çekti ise ‘T-insan Modeli’ (Ufuk Tarhan) kitabını okuyabilirsiniz bu kitapta her konuda bilgi sahibi olmak fakat bir konuda uzman olmaktan bahsediliyor. Değişime ayak uydurmaktan söz ediliyor.
Daha Etkili ve Yaratıcı Karar Almayı Teşvik Eder: Marka konumlandırmanızı tanıtmak için gereken temel mesajı oluşturduktan ve geliştirdikten sonra, reklam öğesi süreci boyunca daha etkili kararlar verme anlayışına sahip olacaksınız. Net konumlandırma, kendinizi daha iyi anlatmanızı ve daha net iletişim kurmanızı sağlayacaktır.
Daha Fazla Müşteri Kazanmanıza Yardımcı Olur: Rekabet azaldığı için, daha fazla müşteriye erişilecek ve müşterinin aklında yer edilecektir. Bu durumda satış grafiklerinin ivme kazanmasını ve artışını sağlayacaktır.