WEB SİTESİNDE TRAFİK NE ANLAMA GELİR?

, , , , , , , , , , ,

Web sitelerinde son derece önemli olan trafik, söz konusu siteyi ziyaret eden kullanıcı kitlesini tanımlamak için kullanılan bir tabirdir. İnternet kullanıcıları, bir web sitesine giriş yaptığında site üzerinden veri alır ve veri gönderimi sağlar. Meydana gelen veri alışverişi için kullanılan web trafiği, kullanıcı ile doğrudan bağlantılı olan bir terimdir. Daha basit bir anlatımla web trafiği; web sitesine giren kullanıcı sayısı olarak da açıklanabilir. Web trafiğinin net olarak sağlanabilmesi için kullanıcıların gerçek kişi olması, bot olmaması gereklidir. Gerçek kullanıcıların dışında yapılan girişlere ise bot trafiği adı verilir.

Web Trafiği ile Bağlantılı Diğer Terimler

Web trafiği ile bağlantılı olan diğer terimler ise hosting ve barındırmadır. Bu hizmetler web sitesi tasarımı yapan firmalardan alınabilir. Hosting hizmeti veren firmalar, müşterileri için paket hazırlarlar ve bu paketlere web trafiği kotası koyarlar. Kotasının aşılması durumunda paketinizi yükseltmeniz mümkündür. Örneğin; 1GB’lık web trafiği kotası olan bir paket satın aldığınızda, bir ay içerisinde azami olarak kullandığınız servis ile 1 GB’lık web trafiği harcaması yapabilirsiniz. Sınırın aşılması durumunda ziyaretçiler, ilgili web sitesine giriş yapamazlar. Bu nedenle özellikle e-ticaret sitelerinin kotalarının kampanya dönemlerinde yüksek olması gerekir. Sponsorlu bağlantılarla web sitesine yönlendirilen erişimlerde sınır aşıldıysa potansiyel müşteri siteye giriş yapamaz, bu da hem müşteri kaybına hem de markanın değer kaybına sebep olabilir. Kotanın dolması durumunda site askıya alınır ve bir sonraki ayın beklenmesi gerekir.

Web Trafiği Nereden Analiz Edilir?

Web trafiğinin analiz edilebilmesi için web sitesi tasarımı yapan firmalardan destek alabilirsiniz. Tasarım yapan firmanın aynı zamanda sitenin kendisini de hazırlaması, hosting vb. hizmetleri de vermesi gereklidir. Kullandığınız servisin istatistik sayacını kontrol ederek sitenizin web trafiğini kolayca öğrenebilirsiniz. İstatistik sayacına nereden gireceğiniz, genellikle hizmet sağlayıcısı tarafından hizmeti ilk satın aldığınızda tarafınıza iletilir. Panele giriş yaptıktan sonra widget olarak istatistik sekmesine erişebilir ve paketinizin harcama sınırını öğrenebilirsiniz. İstatistik verilerine erişerek web trafiğinizin hesaplamasını yapabilirsiniz ancak verilen değerler her zaman kesin sonuç vermez.  Örneğin; 1 GB’lık trafik iki farklı siteye tanımlanmışsa elde edeceğiniz veriler arasında %300’e varan bir fark oluşabilir. Bu nedenle en sağlıklı sonucu almak için web sitesi tasarımı firmanızdan destek alabilirsiniz.