Alan Adı Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

,

İşinize gücünüze tam oturan alan adanı seçmek bazen bir çölü geçmek kadar zor olabilir. Bir de alan adınız için AB’nin her şeye takıntısı gibi marka olacak, kullanıcıya hitap edecek, hatta gönüllerin şampiyonu SEO’yagöz kırpacak gibi takıntılarınız varsa işiniz hepten iş.

Hani çölü geçmek demiştik, tüm bunların üçünü veya daha fazlasını sahip bir alan adı bulmak istiyorsanız gelin biz onu “kavurucu sıcakta çöl geçmek” yapalım! Alan adı sektörü artık 90’lı yılların sonu ve 2000’li yılların başı ve ortasında olduğu kadar durağan değil. Eskiden kurak ve yatırım yapmaya değmeyecek görünen vadilerin şimdilerde içinden otoban geçiyor. Alan adı avcıları, ellerinde sözlüklerle bayram seyran demeden sizin hayalinizi süsleyen alan adlarını avlıyor.

Boğazları tutulmuş, ordusuna el konmuş Osmanlı gibi bitap düşmüş olsa bile alan adı sektörü için hala umudumuz var. En nihayetinde tümüyle vazgeçmek başlamadan kaybetmektir. Bize bir alan adı lazım ve onu alacağız. Yalnız, o alan adını sarıp sarmalayıp tüm yatırım ve emeklerimizi bağlamadan önce gelin dikkat etmemiz gerekenlere bi’ göz atalım.

1- İçinde Anahtar Kelime Olsa Nasıl Olur?

Alan adı maceranıza başlamadan önce bavullarınızı bir kenara bırakıp soluklanın. Eğer SEO’nun ayılıp bayılmasını istediğimiz bir alan adımızın olmasını istiyorsak içinde anahtar kelimemizin geçmesi büyük bir avantaj olacaktır.

Alan adı keşfine başlamadan önce anahtar kelime keşfine başlayın. İnsanlar alanınızla ilgili neleri arıyormuş araştırın ve dedikodulara kulak verin. Bulduğunuz mevcut anahtar kelimelere baştan veya sondan ekler ekleyin. Şimdi sorgulama yapabilirsiniz.

İpucu; Anahtar kelime olmuyorsa zorlamanın alemi yok. Size alan adı mı yok canım?

 

2- Böyle Biraz Benzersiz Olsa ?

Alan adı, markanızdır. Alan adını seçerken sizin ve kullanıcılarınızın standartlarına beklentilerine uygunluğundan emin olun. Benzersiz olun ama işin cılkını çıkartmayın. Gelin size benzersiz alan adı hakkında gümbürtüye giden bir olay anlatalım!

Flickr ilk kurulduğunda alan adının hecelemesi yüzünden inanılmaz büyük trafik kaybetmiş. Bakmışlar ki, mercimek kuru kuruya gidiyor Flickr’ın tam hecelenen hali olan flicker.com’u satın alıp Flickr’a yönlendirmişler. Üstelik bu onlara hayli pahalıya mal olmuş. Hani alan adı deyip geçmeyin, bilin istedim.

 

3- Varsa Alırız Bi’ .COM’lu Site

Eğer hazırda varsa ilk tercihinizin .COM uzantısından yana olması daima en iyi seçimdir. Uzun vadeli planlarınız düşünüldüğünce .COM hem akılda kalıcı hem de tüm dünyada en yaygın olarak kullanılan alan adıdır.

Eğer .COM uzantılarının tümü doluysa diğer alan adı uzantılarına düşman askeri muamelesi yapmanıza gerek yok. Ağustos 2017’de açıklanan ICANN raporuna göre 1,547 tane TLD alan adı uzantısı var. Elbet bunlardan biri sizin işinizi görecektir.

 

4- Mümkünse Yeni Türkçe ile Yazılıp Okunabilsin

Orhun kitabeleri falan çok hoş ama alan adları bunların hepsini kaldıramayabilir. Kitleniz her ne olursa olsun, insanların kolayca yazabileceği bir alan adına sahip olmak büyük nimettir. Öyle bir alan adı seçmelisiniz ki bunu yazacak adamın ayrı bir dil öğrenmesine / bilmesine gerek kalmasın.

 

5- Hani bi’ Site Vardı… Neydi ya Onun Adı?

Verin bana gerekli ekipmanları, sırf bu başlığın konusu üzerine size şip şak diye film çekerim. Çektiğim film IMDB’den en az 8 alır, dram kategorisinde ödüllere boğulur. İnsanlara bu sahneyi yaşatmayın, yaşatmayalım. Sürekli ziyaret ettiğiniz internet sitelerini zihninizde bir yoklayın.

Karmaşık ve adını hatırlamadığınız alan adlarının büyük kısmı başarısızdır. Tarayıcıyı açtığınız gibi patır kütür adresi yazıp o siteye girmelisiniz. Ya da insanlar iki laf muhabbet arasında sitenizin adını gerine gerine söyleyebilmeli.

6- Önemli Olan Hem Boyu Hem İşlevi!

Bu genellemenin çeşitli şekilleri edebiyatımıza karışmış. Biliyoruz. Söz konusu olan alan adı seçimiyse bu klişeyi biraz irdeleyip tokatlamamız lazım. Alan adının işlevi kadar boyu, boyu kadar işlevi önemlidir. Üstelik kısa alan adları SERP* sonuçlarına cuk gibi oturma gibi yerli yersiz alışkanlıklara sahiptir.

Biz şimdi yukarda anahtar kelime dedik, güzeldir hoştur dedik. Yetmedi bir dünya giydirdik. Alan adınızda anahtar kelimeniz geçsin fakat alan adınızın Çin Seddi uzunluğunda olmasın mümkünse. Hayır yani gerek yok. Bunu insanlar okuyacak robotlar sıralayacak öyle değil mi?

SERP, anahtar kelime sorgusuyla eşleşen web sayfalarının başlıklarını, bu sayfalara olan bağlantıları ve her sayfadaki içeriğin kısa bir açıklamasını içerir.

 

7- Alan Adınız Artist Olsun

Evet evet, bildiğiniz baya artist olsun. Öyle bir olsun ki, alan adınızı duyan kulaklar 9. Senfoni dinlemiş, gören gözler Kate Upton’ı Miranda Kerr’i görmüş olsun. Ortamlarda sizin site neydi denildiğinde ezile büzüle değil, bastıra bastıra havalı söylensin. Çok mu abarttık? O zaman siz daha fazla abartın, en iyisi sizinki olsun.

 

8- Trendler Trenlere Benzer, Gelir ve Geçerler

Alan adınızı seçerken trendlerin etkisinde kalmayın. Adı üstünde trend. Yani bu gelecek, bir süre etrafta takılıp insanları etkileyecek sonra toz olup gidecek. Sizin projeniz bu kadar kısa mı olacak? O zaman sıradan trendlerin etkisinde kalmayın ki alan adınızın modası geçmesin.

Mesela, bir aralar son ek ile uzantı ve alan adını birleştirme trend olmuştu. Birkaçı başarılı olduktan sonra yakala.coyapma.cosisatma.ochey.yo gibi alan adlarını her yerde görür olmuştuk. Sonra ne oldu, trend gitti ve biz trende baka kaldık. Lütfen, bakmayalım ne trene ne de trende…