Pazarlamada Sosyal Medyanın Olumlu ve Olumsuz Yönleri

, ,

Sosyal medyanın olumlu ve olumsuz yönleri şimdiye kadarpek çok açıdan konuşuldu. Genelde sosyal medya kullanıcılarının üzerindeki etkilere odaklanan bu tartışmalarda, işin şirketler ve kurumlar boyutu biraz yüzeysel kaldı. “Sosyal medya iyi bir pazarlama aracıdır” gibi beylik bir cümleden öteye geçemedi.

Bu yazıda, sosyal medyanın olumlu ve olumsuz yönleri kurumsal pazarlama faaliyetleri bakımından ele alınacak. Girişimci ve pazarlamacılar için ürünlerini ve hizmetlerini tanıtmak için sosyal medyanın ne tür yeni olanaklar sağladığını anlatacağız. Fakat toz pembe bir tablo çizmek yerine, işin zorluklarına ve eksilerine de değineceğiz.

Pazarlama İçin Sosyal Medyanın Olumlu ve Olumsuz Yönleri Nelerdir?

İlk olarak bardağın dolu tarafına bakalım ve olumlu yönlerden bahsedelim. Pazarlama stratejisini belirlerken sosyal medyanın artı yönlerinden nasıl yararlanabileceğinize değinelim. Gerçekçi ve etkili bir plan oluşturmanın en önemli faydalarıyla başlayalım.

Sosyal Medya Pazarlaması Ekonomiktir

İşletmeler sosyal medya aracılığıyla marka algısı oluşturmak ve potansiyel müşterilerle etkileşim kurmak gibi olanaklara kolayca sahip olurlar. Bunun için Facebook, Instagram, Twitter ve YouTube hesapları oluşturarak bu platformlar için düzenli içerikler paylaşmak yeterlidir. Elbette reklam ve hedefleme gibi özellikleri kullanmak için belirli bir bütçe ayırmak gerekebilir, fakat bunların geleneksel iletişim araçlarına göre çok daha uygun olduğunun altını çizmek gerekir.

Marka Bilinirliğini Artırmak Daha Kolaydır

Markaların görünürlük kazanmak için sosyal medyada geniş bir takipçi kitlesine ulaşması yeterlidir. Tutarlı bir içerik stratejisiyle markanın, potansiyel müşterilerin hafızasına kazınması kolaylaşır.

Popüler sosyal medya platformlarının aylık aktif kullanıcı sayılarına bakmak daha net fikir sahibi olmanızı sağlayabilir.

  • Facebook – 2,7 milyar
  • YouTube – 2 milyar
  • Instagram – 1,16 milyar
  • TikTok – 689 milyon
  • Snapchat – 433 milyon
  • Twitter – 353 milyon

Müşterilerle Doğrudan Bağlantı Kurma İmkanı Sağlar

Sosyal medyanın en büyük avantajı, etkileşimleri daha doğrudan bir hale getirebilmesidir. Gönderi veya yorum etiketleme, mesajlaşma gibi özellikler sayesinde diğer kişi ve kuruluşlarla etkileşim sağlanabilir. Müşterilerin taleplerini öğrenmek, promosyon ve indirimleri duyurmak için ideal ortam sunar.

Sosyal Medya Pazarlamanın Olumsuz Yönleri

Aslında buna sosyal medya pazarlamada karşılaşabileceğiniz zorluklar demek daha doğrudur. Bu zorlukları aşan markalar hızla başarı merdivenlerini tırmanabilmektedir.

  • Başarılı bir sosyal medya oluşturmak yüksek seviyede emek ve zaman gerektirir.
  • Olumsuz yorumlar ve etkileşimlere açık hale gelirsiniz. Bunlara anında reaksiyon vermek gerekir.
  • Troll adı verilen kötü niyetli internet personalarının saldırılarına maruz kalabilirsiniz.