Dijital Reklam Ajansı

,

Dijital reklam ajansı, pazarlamacılığın ve reklamcılığın artık öncelikle dijital olduğu bir dünyada yeni yeni ortaya çıkan bir kavram. Bu tip ajanslar, alışageldiğimiz basılı, radyo, televizyon ve diğer geleneksel pazarlama tekniklerinden farklı hizmetler sunuyorlar.

Dijital reklam ajansı reklam, tanıtım, halkla ilişkiler, kampanya, lansman ve daha pek çok şeyi dijital mecraları kullanarak yapan reklam ajansıdır. Bunun için performans pazarlama tekniklerini, sosyal medyayı, web sitesini ve içerik stratejilerini kullanır.

Dijital Reklam Ajansı mı Geleneksel Ajans mı?

Dijital reklam ajansı, geleneksel -bir diğer tabirle kreatif- ajansların yerini almaya başladı denebilir. Çünkü geleneksel ajanslar sadece basılı mecraları, televizyonu, radyoyu vb. kanalları kullanırlar ve günümüzde bu kanalların etkisi büyük bir hızla kaybolmakta.

Geleneksel ajansların en belirleyici yönü, kampanyanın teknik ve işlevsel yönlerinden ziyade görsel tasarım ve kreatif fikre odaklanmalarıdır. Günümüzde kullanılan SEO, dijital pazarlama, içerik pazarlama, sosyal medya gibi marketing kanalları ise daha çok performansa odaklanır, kullanıcıların ilgi ve alakalarını ölçerek strateji geliştirmeyi gerektirir.

Diğer yandan, dijital ajanslar da geleneksel ajanslar gibi kreatif tasarım hizmeti verirler. Çünkü markaların dijital ortamda görünür olabilmeleri ve kullanıcılar tarafından fark edilmeleri kreatif fikir ve uygulamalara bağlıdır. Hem web sitesinin tasarımında hem de diğer içeriklerde, uzman bir metin yazarı ve grafik tasarımcıyla çalışırlar.

Dijital Reklam Ajansı Ne Yapar?

Bir dijital ajansın odak noktası, yalnızca tasarım estetiğine odaklanmanın ötesine geçer. Örneğin, bir web sitesi tasarımı söz konusu olduğunda, ne tür bir cihaz kullanıldığına bakılmaksınız, sitenin her platformda aynı deneyimi sağlaması için çalışır. Web geliştirme ve UX/UI tasarımından SEO, sosyal medya ve içerik pazarlamaya kadar, yalnızca harika görünen değil, aynı zamanda işletmenin büyümesini de sağlayan işlevsel uygulamalar ortaya koyar.

Dijital reklam ajanslarının bir diğer artısı da genelde belirli bir dijital pazarlama/reklamcılık alanında, niş bir pazarda, belirli işletme boyutlarında veya türünde uzmanlaşma eğiliminde olmalarıdır. Bu sayede, belirli bir beceri setine sahip olurlar ve herkese yönelik hizmet vermek yerine başarılarını kanıtladıkları müşteri tipiyle çalışarak daha iyi sonuçlar elde edebilirler.

Geleneksel ajanslar da endüstrinin dijital yönünü görerek bu alanda hizmet vermeye başlıyorlar, fakat dijital pazarlama konusunda uzmanlaşmış bir dijital ajansla çalışmanın artıları her zaman daha fazla olacaktır.