2021 Dijital Pazarlama Trendleri
Dünya çapındaki tüm kuruluşlar ve markalar, COVID-19 pandemisi sebebiyle büyük bir darbe gördü. “Evde Kal” çağrılarına uyan insanlar da dışarıya çıkmadan tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine imkan sağlayan online alışverişe yöneldiler. Bu durum, halihazırda önemli bir pazarlama yöntemi olan dijital pazarlamanın daha da önem kazanmasına yol açtı. Markaların müşterileriyle samimi bir iletişim kurma olanakları da yeniden düşünülmeye başlandı.
2021 dijital pazarlama adına oldukça önemli bir yıl oldu. Fakat bununla birlikte rekabet de yükseldi. Tüm sektörlerde hız kazanan dijitalleşme, tüm markaları bu yeni dünya düzeninde ayakta kalabilmek için yeni stratejiler geliştirmeye zorladı. Denenmiş ve işlerliği kanıtlanmış yöntemler, yepyeni fikirlerle kaynaşırken benzeri görülmemiş dijital pazarlama kampanyalarına sahne oldu 2021.
En Son 2021 Dijital Pazarlama Trendleri
2021 dijital pazarlama ile ön planda kalmak için zor bir yıldı. Ama bu zorlukların üstesinden gelmek için yepyeni pazarlama araçları da ortaya kondu. İşte 2021 yılının dijital pazarlamadaki en yeni taktiklerinden bir seçki.
E-mail Pazarlamada Devrim
E-mail pazarlama uzun zamandır var. Fakat alışageldiğimiz yöntemde, okuyucular blog gönderisine, ürün sayfasına ya da açılış sayfasına yönlendiriliyordu. Bu sene bambaşka bir e-mail pazarlama yöntemi keşfedildi. Artık kullanıcılar, gelen kutularını hiç terk etmeden doğrudan bir pazarlama kampanyası içerisinde alışveriş yapabilecekler.
Kullanıcıların bir ürünü ya da hizmeti satın alırken birçok aşamadan geçmeleri ve bazen bu aşamalardan birinde satın almaktan vazgeçtikleri hesaba katılırsa MailChimp’in bu dahice fikri, şimdiden online alışveriş alışkanlıklarında dengeleri değiştirecek gibi duruyor.
Yapay Zeka
Pazarlama uzmanlarının en az %42’si, dijital ortamdaki hedef kitle segmentasyonunun çok verimli yapılamadığından şikayetçi. Segmentasyon yöntemleri genelde insanların bir ürünü diğerine tercih ettikleri ön kabulüne dayanır ve bu da doğru veri elde etmek için yeterli değildir.
Yapay zeka, dijital pazarlama dünyasına bu noktada çok önemli katkılarda bulunur. Tüketicilerin davranışsal ve demografik verilerini insanlardan çok daha verimli bir şekilde inceleyip analiz eder. Bir kullanıcının kişisel tercihlerini ayrıntılı olarak öğrenebilir; profil bilgilerini, satın almalarını veya tarama geçmişini değerlendirerek çıkarımlarda bulunabilir.
Netflix gibi dünya devleri yapay zekayı kullanıcı deneyimini geliştirmek için uzun süredir kullanıyor. Kullanıcılarına ilgi alanlarıan ve geçmişlerine göre içerikler önererek uygulamada daha çok vakit geçirmelerini sağlıyor.
Sesli Arama
2021 dijital pazarlama trendleri arasında göstersek de daha eski bir yöntem olduğunu biliyoruz. Yine de dijitalleşme sürecinin hızlanmasıyla daha da önemli hale geldi diyebiliriz.
Sesle aramada, kullanıcıların yazma zahmetine girmeden bazı bilgilere, ürün ya da hizmetlere erişmeleri söz konusudur. Sesle arama yapan biri, karşısına çıkan sonuç ekranında en üstteki linke tıklama eğilimindedir. Markalar, sesle arama konusunda da gerekli optimizasyonları yapmazsa bu araçla gelecek müşteri kitlesini kaybedecektir.
İyi Diyalog Her Sonuç Verir
Konuşmaya dayalı pazarlama, bildiğimiz en eski yöntem. Dijital çağda araçlar değişse bile müşteriyle iyi iletişim yine aynı şekilde kuruluyor. Müşterinin sorunlarını doğrudan dinleyen ve çözüm üreten, iyi bir etkileşim stratejisi geliştiren markalar kazanıyor.
Chatbot’lar bu diyaloğa dayalı pazarlama sürecine en çok yardımcı olan yazılımlar. Hem müşterinin ihtiyaçlarını ve satın alma reflekslerini anlamak için hem de bağlılığını artırmak için.