Site Hızı Nedir?

, , , , , , , , , ,

Site hızı, web sitelerinin arama motoru sıralamalarında daha yüksek konumlara gelmesinde oldukça önemli bir faktördür. Kullanıcıların hızlı bir web sitesini hemen terk etme oranları çok düşüktür. Ayrıca hızlı bir web sitesine sahip olmak potansiyel trafiği de daha verimli yönlendirmeye yardımcı olur.

Site hızı ya da web sitesi performansı, bir tarayıcının belirli bir siteden tam işlevli web sayfalarını ne kadar hızlı yükleyebildiğini ifade eder. Yavaş çalışan ya da kötü performans gösteren siteler, kullanıcıları uzaklaştırabilir. Bu sebeple web sitesi hızı çok önemlidir.

Web Site Hızı Neden Önemlidir?

Site hızı yüksek olan işletmelerin elde ettiği pek çok avantaj vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Yüksek dönüşüm oranı: Dönüşüm oranı, özet olarak kullanıcının istenilen bir eylemi gerçekleştirmesidir. Alışveriş sitesinde satın alma, form sayfasında form doldurma vb. Hızlı çalışan web sitelerinde bu dönüşüm oranı her zaman daha yüksektir. Birkaç milisaniyelik bir hız farkı bile satışlarda yüksek artışlar sağlayabilir.
  • Hemen çıkma oranı: Bu tabir, kullanıcıların bir web sitesinde yalnızca bir sayfayı görüntüleyip siteden ayrılmalarını açıklar. Genelde birkaç saniye içerisinde yüklenmeyen sayfalar, bu şekilde terk edilir.
  • SEO: Google, ilgili bilgileri kullanıcılara olabildiğince çabuk vermek istediğinden, site hız performansı arama sıralamalarında önemli bir faktördür.
  • Kullanıcı deneyimi: Sayfa yüklemeleri uzun sürüyorsa ve kullanıcılar istedikleri eylemleri kısa sürede gerçekleştiremiyorsa, sitenin kullanıcı deneyimi kötüdür. Bu sebeple siteyi bir daha ziyaret etmek istemeyecek pek çok kullanıcı olabilir.

Site Hızı Test İşlemi Nasıl Yapılır?

Bir dizi şirket, ücretli veya ücretsiz olmak üzere web sitesi hız testleri sunmaktadır. Çoğu hız testi, performans ölçütleri sağlamanın yanı sıra bir web sayfasının sayfayı yavaşlatan tüm öğelerini ayrı ayrı belirleyebilir.

Site hız testini yapabilmek için aşağıdaki seçenekleri değerlendirebilirsiniz:

  • GTmetrix: Ücretsiz özelliklerinin işlevselliği sayesinde en yaygın test ölçüm aracı durumundadır.
  • WebPagetest: Test sonrasında iyileştirme önerileri de sağlar.
  • Google PageSpeed Insights: Doğrudan Google’ın bir aracı olduğu için en güvenilir araçtır. Üstelik ücretsizdir.
  • Pingdom: Sitedeki performans sorunlarını anlaşılır bir görselleştirmeyle sunarak kullanıcıların kolay adapte olmalarını sağlar.
  • YSlow: Ücretsiz ve açık kaynaklı bir site hız test aracıdır. Yahoo’nun kriterlerine uygun bir web sitesi performansı için tercih edilebilir.