KURUMSAL KİMLİK TASARIMI NELERİ KAPSAR?

, , , , , , , , , , , , ,

Yeni kurulan veya kurumsallaşmak isteyen firmaların, çıktıkları bu yolda en önemli yardımcısı olan kurumsal kimlik tasarımı, kurumsallaşmanın en önemli öğelerinden bir tanesidir. Alanında uzman ajanslar tarafından verilen hizmetler kapsamında logo tasarımından sloganın belirlenmesine, antetli kağıt hazırlanmasından diplomat zarf tasarımına kadar her şey bulunur.

Kurumsal Kimliğin İlk Adımı Marka Adıdır

Mevcuttaki firmaların bir marka adı bulunur. Kuruluş aşamasındaki bir firmanın marka adıysa henüz belli olmayabilir. Kurumsal kimlik tasarımı kapsamındaki en önemli öğe olan marka adının yapılan iş ile uyumlu olma gibi bir zorunluluk yoktur. Marka adının akılda kalıcı olması ve kolay okunabilir olması önemlidir. Bu sayede potansiyel müşteriler nezdinde çok daha kolay bir şekilde hatırda kalabilir. Kurumsal kimliğin ikinci öğesi ile logo oluşumudur. Logo, bir markanın kurumsal kimliğinin en önemli öğeleri arasındadır. Nasıl ki fotoğraf bir kişinin kimliğinde yer alan ve kişinin tanınmasında gerekli olan bir görseldir; logo da bir markanın tanıtımında gerekli olan yüzüdür.

Logo Oluşumunda Renklerin Kullanımı

Logo oluştururken markanın sunduğu hizmetlerle uyumlu renkler tercih edilmelidir. Örneğin; kahverengi acıkmayı temsil ettiğinden fast food restoranlarında genellikle kahverengi kullanılır. Mavi renk güveni temsil ettiğinden bankalarda genellikle mavi ve beyaz renklere yer verilir. Kurumsal kimlik tasarımı yaparken firma sektörüne uygun renklerin tercih edilmesi gereklidir. Tercih edilen renkler ile oluşturulan logonun altında firmanın kimliğini en iyi şekilde yansıtan bir slogan bulunmalıdır.

Slogan Oluşturulurken Akılda ve Kısa Bir Biçimlendirme Yapılmalı

Slogan, bir markanın kimliğini tanıtan en önemli öğelerden bir tanesidir. Kurumsal kimlik tasarımı bir parçası olan sloganların oluşturulurken kısa, anlamlı ve akılda kalıcı olmasına özen gösterilir. Doğru bir slogan seçimi markanın çok daha iyi bir konuma yerleşmesine ve tüketiciler nezdinde talep edilebilir bir değer olmasına olanak tanır. “Çünkü siz buna değersiniz, Erkekler için en iyisi, kontrolsüz güç, güç değildir, işte bunu seviyorum!” gibi akılda kalıcı sloganlarla markanızın inşasına yeni bir bakış açısı kazandırmak mümkündür. Oluşturulan kurumsal kimlik öğeleri dijital medyadan geleneksel medya araçlarına kadar hayatın her alanında kullanılarak tüketicilere firmanın görünen yüzünü en iyi şekilde temsil eder.