WEB TASARIM FİRMALARI İÇİNDE EN ÇOK KULLANILAN TERİMLER

, , , , , , , , , , ,

Farklı gereksinimler için kişiselleştirilmiş çözümler üreten web tasarımı yapan firmalar, dijital çağın ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirilen terimleri kullanırlar. Genel olarak müşterinin uzak kaldığı bu terimler, kişinin yapılan işe yabancılaşmasına neden olur. Bu terimlerden en sık kullanılanı ASP’dir. İngilizce Active server page kelime grubundan dilimize geçen bu ifade, aktif sunucu sayfaları anlamına gelir. Sunucu tabanlı bir programlama dili olan ASP, yazılımcıların kodlar vasıtasıyla dinamik sayfalar oluşturmasına yardımcı olur.

Web Tasarım Firmalarınca Kullanılan Animated GIF Terimi

Bir grafik dosyası olan ve animasyon oluşturulma işleminden sonra meydana gelen animated GIF, resimlerin canlandırılmasıdır. Sıkıştırma imkanına sahip olan bu dosyalar, 1.5 saniyelik çok kısa videolar olarak açıklanabilir. Banner veya e-mail ortamında sıklıkla kullanılan animated GIF, web tasarım firmaları tarafından en sık kullanılan terimlerden bir diğeridir. GIF’lerin daha uzun sürelerde ve belirli bir düzeyde canlandırılması işlemine ise animation adı verilir. GIF’lerden farklı olarak daha uzun sürelerde videolar hazırlanmasına imkan tanıyan animationlar sayesinde verilmek istenen mesaj daha net ve çarpıcı bir şekilde sunulabilir.

Web Tasarım Firmalarında Check Box

Daha önce bir web sitesine girdiğinizde karşınıza çıkan formlarda gördüğünüz çoklu seçeneklere rastlamışsınız. Check box’lar size tam da bu imkanı verir. Web sitelerinde bulunan online formların üzerinde birden fazla seçeneğin işaretlenmesine olanak tanıyan check box’lar formlarda yer alan kutuculara verilen isimdir. Web tasarım firmaları tarafından oluşturulan yazlımda sıklıkla kullanılan bir başka terim ise CCS’dir. CCS’nin açılımı basamaklı biçim sayfaları olarak açıklanabilir. Görsellik dili olarak kullanılan CCS, HTML kodlarının içine veya farklı bir dosya oluşturularak işleme açık hale gelir.

Yazılım Dilinde Bandwidth ve Hosting Terimleri

Türkçeye bant genişliği olarak geçenBandwidth terimi, esasında hosting paketinin genişliğinin belirtilmesinde kullanılan bir terimdir. Web sitesi trafiğinin değerinin belirtilmesinde kullanılan bu terim, barındırma anlamına gelen hosting ifadesi ile ilişkilidir. Web tasarım firmaları tarafından oluşturulan web sayfalarında özel sunucularla tasarımı yapılan barındırma alanına verilen ad olan hosting, kullanıcıların yüksek hızda bir internete bağlı olan sunucular vasıtasıyla verilen bir hizmeti temsil eder. Site bilgilerinin yer aldığı bu alan, verilerin nihai kullanıcıya ulaştırılması için bir aracı görevi görür.