Pagerank Nedir ve SEO İçin Faydaları Nelerdir?

, ,

Google Pagerank kısa adı ile PR bir sayfaya bağlantı gönderen diğer sayfaların miktar ve kalitesine bakarak bir sayfanın değeri üzerinde belirleme yapan matematiksel bir formül olarak ifade edilebilir. Aslında geçmiş yıllarda bu tabir karşımıza çıksa da yakın zamana kadar halen çokça kullanılmaktaydı. Bu formül ile mevcut web arama motorlarında büyük ölçüde kullanılmayan bir kaynak olan link grafiği kullanılarak sorunlar ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır. Google tarafından bu değer hesaplanırken dikkate alınan 3 faktör bulunmaktadır;

  • Gelen bağlantı sayfalarının kalitesi ve miktarı
  • Her bağlantı sayfası için Pagerank değeri
  • Her bir bağlantı sayfasından farklı bir sayfaya giden bağlantıların sayısı

Örneğin Z bağlantısında iki bağlantı olsun. Bu bağlantılardan bir tanesi X, bir tanesi de Y sayfasından gitsin. X sayfası Y sayfasından her zaman daha güçlüdür. Daha az giden bağlantı olmakla birlikte C sayfasının formül üzerinden değeri hesaplanır. Ziyaret ettiğiniz bir sayfada ilk sayfada karşınıza çıkan ilk bağlantıya tıklama ihtimaliniz her zaman diğerlerinden daha yüksek olacaktır. Sonraki sayfalarda bu ihtimal yavaş yavaş azalmaktadır. İşte buradan hareketle bir sayfanın Pagerank aloritmasındaki tekrarlar 0,86 olduğu varsayılan bir faktör ile çarpılmaktadır. Böylece bu değer bulunmaktadır.

Google tarafından bu formül 2016 yılında kaldırılsa da SEO noktasında bu durum adeta bir takıntı haline gelmiştir. Araç çubuğunda yer alan bu formül ile rütbe değeri artık görünür bir gösterge olarak karşımıza çıkmaktadır. Google’ın gözünde bu değer kriter değil, bir sonuçtur. SEO ise yalnızca link alınan sitelerdeki Pagerank değerlerine bağlı olarak işlemiyor. Google tarafından önemini kaybeden bu durum yakın zamana kadar fiziki olarak varlığını da sürdürüyordu.

Fakat Google bu değeri tamamen ortadan kaldırdı. Ankara web tasarım firması Eliz Yazılım olarak bizlerin de bu noktada sizlere tavsiyemiz bu değer ile bir kıyaslama yapmanın artık doğru olmayacağıdır. Yakın zamanda fiziki olarak kaldırılan bu değerin yerine backlink niteliğine önem vermeniz gerekiyor. Boşta kalan sitelere gelen linklerin kaliteli ve doğal olduğunu düşünmekteyseniz bu durumda linklerin ana siteye olan katkılarını da göz ardı etmemeniz gerecektir.