Sitemap Nedir? Neden Gereklidir?

, , ,

Arama motorları ve kullanıcılara yararlı olmak amacı ile tasarlanmış web sitelerinin düzenli olarak gösterilen hiyerarşik listesi sitemap yani site haritası olarak ifade edilmektedir. Kullanıcılar için bağlantılar da dahil sayfaları gösteren bu site haritası sitemap.xml dosyası olarak da ifade edilebilir. Site içerisinde kullanıcıların gezmesine olanak tanıyan bu harita sitelerin metin olarak düzenlenmiş hali olarak da ifade edilebilmektedir. Bu sayede dilediğiniz sayfaya kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Site üzerine yerleştirilen bu ilgili alana tıklamanız üzerine bu durumda içerik tablosu oluşur ve hangi sayfada ne var kolaylıkla görebilirsiniz.

Otomatik, manuel ya da online olarak 3 şekilde sitemap oluşturabilirsiniz. Bu haritalar Google aram motorlarının adeta rehberi durumundadır. Bir sitede haritanın var olması demek sitenizin kullanıcılar tarafından daha kolay bir şekilde bulunacağı anlamına gelir. Bu sayede dizine eklenir. Ayrıca tek tek bulmak yerine bu özellik ile kolay bir şekilde işlem yapılabilmektedir. Web sitelerinin belirli bir tarama süresi bulunmaktadır. Tarayıcılar tarama işlemi yaparken zaman harcarlar. Sizin sayfanızın önem derecesini bu rehber gösterir. Sitenizde var olan önemsiz sayfalar rehber olmadığı durumlarda taranacak ve bu sebeple henüz yararlı sayfalara ulaşmadan süre tükenecektir.

Site içeriklerinin her daim dinamik olduğunu da belirtmek gerekiyor. Aynı zamanda sitemap arama motorlarına bilgi verilmesi noktasında da yarar sağlamaktadır. Sitenizde herhangi bir sayfanın güncellenmesi ya da kaldırılması durumunda arama motorları uyarılmaktadır. Bu sayede sitede değişiklik arama sonuçlarına da izin verilmektedir. Haritalar sitelerin organik olarak arama motorları üzerindeki sonuçların değişmesine de yarar sağlamaktadır. Aynı zamanda trafiğin iyileşmesi noktasında da önem arz etmektedir.

Site haritası yani sitemap sitelerin hızlı bir şekilde dizinlenmesini sağlar. Aynı zamanda site trafiğine yararlı olan bu harita web siteleri için oldukça önemlidir. Sitelerinize bir harita ekleyecekseniz bunu iyi bir şekilde planlamalısınız. Aynı zamanda sitenizin güncel hali bir haritalar sayesinde kolay bir şekilde algılanacaktır. Başarılı bir site haritası geliştirmenin temel yolu ise web tasarımı hizmetleri arasındaki SEO’dan yararlanmak olacaktır. Gereken süreye yatırım yapmanız sitenizin başarısına büyük oranlarda etki edecektir.