Mobil Uygulama Nedir?

,

Mobil uygulama akıllı telefon veya tablet bilgisayar gibi mobil cihazlarda çalışmak üzere tasarlanmış yazılımlara verilen genel addır. Mobil uygulamalar sıklıkla, kullanıcılara PC’lerdeki yazılımlara benzer hizmetler sunarlar.

Mobil uygulama tabirinin yaygınlaşması, Apple firmasının iPhone, iPad ve iPod Touch için uygulamalar sunan online yazılım mağazası App Store sayesinde mümkün oldu. Şu an hem masaüstü bilgisayarlardaki hem de mobil cihazlardaki yazılımlar için uygulama ifadesi kullanılıyor.

Mobil Uygulama Türleri Nelerdir?

Mobil uygulama spesifik bir hizmete odaklanır. Dolayısıyla pek çok farklı uygulama türü mevcuttur. En popüler uygulama türleri olarak şunları sıralayabiliriz:

  • Oyun uygulamaları: Mobil oyunlar, tüm uygulama indirmelerinin %33’ünü, tüketici harcamalarının ise %74’ünü oluşturuyor. Şirketler, tüketicilerin mobil oyunlara gösterdiği ilginin farkında oldukları için bu alana yüksek yatırımlar yapıyorlar.
  • İş veya üretkenlik uygulamaları: Gelişen teknoloji, çalışma alışkanlıklarını da değiştirdi. Artık insanlar hareket halindeyken de akıllı cihazlarını kullanarak işlerini yapabiliyorlar. Bu uygulama türü de mobil uygulama pazarında oldukça yüksek bir paya sahip.
  • Eğitim uygulamaları: Kullanıcıların yeni beceriler ve bilgiler edinmelerini sağlayan uygulamalardır. Duolingo gibi dil öğrenme uygulamaları örnek olarak gösterilebilir.
  • Yaşam tarzı uygulamaları: Alışveriş, moda, egzersiz, flört, diyet vb. konulara odaklanan uygulamalardır.
  • E-ticaret uygulamaları: Amazon, eBay gibi alışveriş uygulamaları, kullanıcı deneyimini mobil cihazlara göre optimize ederek uygulamalar sunarlar. Mobil ticaret olarak adlandırılan bu tarz, şu an online alışverişin büyük bir kısmını kapsamaktadır.
  • Eğlence uygulamaları: Facebook, Instagram, Netflix, Amazon Prime Video gibi uygulamalar bu kapsamdadır.

Mobil Uygulamalar Nasıl Yapılır?

Mobil uygulamalar, oldukça karmaşık yazılımsal süreçlerle meydana getirilmektedir. Eğer işletmeniz için bir mobil uygulama yaptırmak istiyorsanız üç seçeneğiniz vardır.

  1. Şirket içi bir yazılım ekibi oluşturmak. İstediğiniz mobil uygulamayı elde etmenin en iyi yolu budur. Fakat maliyeti yüksektir ve uzun vadede yazılım departmanına ihtiyacınız yoksa iyi bir yatırım tercihi değildir.
  2. Özel yazılım geliştirme ajansıyla çalışmak. UX/UI tasarımı, ürün geliştirme, front-end ve back-end geliştirme, test süreçleri ve proje yönetimi gibi pek çok hizmeti alarak profesyonel bir uygulama yaptırabilirsiniz.
  3. Freelance yazılımcı ile çalışmak. En ucuz yöntem olmakla birlikte en çok risk taşıyan seçenektir. Çünkü muhatabınız tek bir kişidir ve projenizin kapsamı için yeterli olmayabilir.

Firmanız için profesyonel bir mobil uygulama yaptırmak istiyorsanız Eliz Yazılım’ın tecrübeli ekibiyle iletişime geçebilir, yazılım çözümlerimiz arasından size uygun olanı seçebilirsiniz.