KORONAVİRÜS SONRASINDA DİJİTAL SATIŞLARDAKİ DEĞİŞİMLER

, , , , ,

Dünyanın dört bir yanını saran ve milyonlarca insanı etkileyen koronavirüs alışveriş alışkanlıklarını da radikal bir şekilde değiştirdi. Dünya üzerinde halihazırda internet üzerinden alışverişini tamamlayan milyonlarca insan olsa da virüsün hayatımıza radikal bir biçimde girmesi bu oranın katbekat artmasına neden oldu. Dijitalleşmenin çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştiği günümüzde e-ticaret sitelerindeki kullanıcı davranışları da şekillenmeye başladı.

Koronavirüs Salgını Döneminde İnternet Satışlarındaki Değişimler

Pandemi sürecinde artan internet alışverişleri insanlar üzerinde bir alışkanlık haline geldi mi? Bu sorunun yanıtından önce insanların satın alma davranışlarını incelemek gereklidir. Pandemi döneminde ihtiyaç listesinin ilk başına ayakkabı, kozmetik, giyim gibi kategoriler değil; maske, hijyen ürünleri, kolonya ve dezenfektan gibi ürünler yerleşti. İnsanlar, stokları tükenir korkusu ile Ankara web sitelerinden Türkiye’nin diğer ucunda bulunan e-ticaret sitesine kadar buldukları her yerden hijyen ürünleri sipariş etti.

Evden Çıkma Kısıtlamasının Satışlara Etkisi

Pandemi döneminde birçok ülkede getirilen sokağa çıkma kısıtlaması ve virüs bulaşma korkusu, insanların çok daha fazla e-ticaret sitesi yapan Ankara web sitesi yapan ve Türkiye’nin diğer illerinde faaliyet gösteren firmalarına yöneldi. Bu da pandemi döneminde de olsa dijital dünyanın pastadaki payının artmasına neden oldu. Bu süreçte, günlük yaşamında online mağazalardan ürün satın alıp gelmesini beklemek istemediği için e-ticaret sitesine sıcak bakmayan insanların dahi internet üzerinden alışveriş yaptığı görüldü.

Ankara Web Sitesi Yapan Firmalara Yoğun Talep

Web sitesi denince akla ilk gelen şehirlerden olan İstanbul ve Ankara web firmaları bu dönemde odlukça yoğun bir efor sarf ettiler. Yeniden e-ticaret sitesi kurdurmak isteyenler, sitesini geliştirmek isteyenler ve sektöre yeni giriş yaparak uygulama geliştirmek isteyen markalar web sitesi yapan firmaların kapısını çaldı. Marka temsilcileri bu acelelerinde hiç de haksız değildi. Çünkü; pandemi döneminde online satışların artış oranı %30’dan fazla oldu. Bu sürece kargo ve lojistik şirketleri de dahil oldu. Temassız kapıda ödeme, temassız teslimat, dezenfekte edildikten sonra teslim edilen ürünler gibi birçok yenilik geliştiren yan sektörlerin yönelimi de dijitaldeki bu dönüşümün kalıcı olacağı yönünde.