İçerik Pazarlama Nedir?

, , , ,

İçerik pazarlama, doğru ve yararlı içeriğin pazarlama stratejilerine uygun bir şekilde kullanılmasıdır. Geleneksel pazarlama yöntemlerinin her geçen gün daha az etkili hale geldiği günümüzde, içerik pazarlamanın önemi daha da ön plana çıkıyor.

İçerik pazarlama hedef kitleyi çekmek ve elde tutmak, nihayetinde de müşteriye çevirmek için değerli ve müşterinin ilgisini çeken içerik oluşturmaya ve doğru kanallarla dağıtmaya odaklanan bir stratejik pazarlama yaklaşımıdır, denebilir. Ürün ve hizmetleri doğrudan tanıtmak yerine, potansiyel müşterilere, sorunlarını çözmelerine yardımcı olacak içerikler sağlamayı kapsar.

İçerik Pazarlama Neden Önemlidir?

İçerik pazarlama dünyanın önde gelen markaları tarafından kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar, pazarlamacıların büyük bir kısmının içerik pazarlamasına odaklandığını gösteriyor. P&G, Microsoft, Cisco Systems ve John Deere dahil olmak üzere dünyanın birçok önde gelen kuruluşu, bu pazarlama yöntemini tercih ediyor. Çünkü işe yarıyor!

Bu şirketlerin içerik pazarlamasıyla elde ettiklerini dört başlıkta özetleyebiliriz:

  • Daha yüksek satışlar
  • Pazarlama harcamalarından tasarruf
  • Artan müşteri sadakati
  • Güçlenen marka algısı

İçerik Pazarlama, Pazarlamanın Geleceğidir

İçerik pazarlamasından, müşterinin ilgisini çekecek değerli ve alakalı içerikler üretmeyi kaldırdığınızda, geriye geleneksel pazarlama yöntemleri kalır. Yani, elindeki ürünü satmaya çalışan ve ürünün özelliklerini sayan bir iletişim biçimi. Tüketiciler, uzun yıllardır uygulanan bu pazarlama yöntemine o kadar çok alıştılar ki, artık bir farklılık arayışı içerisindeler.

İşte, içerik pazarlamayı farklı kılan şey, insanların ihtiyaçlarına yönelik olmasıdır. Örneğin, bir boya firmasını ele alalım. Şimdiye kadar pek çok reklam kampanyası yapmış, yaratıcı sloganlar, afiş tasarımları ve videolarla ürününü ön plana çıkarmaya çalışmış olsun. Her gün, boyayla ilgilenen ya da ilgilenmeyen milyonlarca insana bu reklamları göstermek mi daha mantıklı, yoksa evinde boya yapmaya çalışan ve Google’da “astar boyası nasıl yapılır?” diye arayan birinin karşısına çıkmak mı? Bu kişinin boya satın alma olasılığı çok daha yüksektir.

İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır?

Aslında tüm pazarlama teknikleri içerik pazarlamayla bağlantılıdır. Biraz daha detaylı bakalım.

  • Sosyal medya pazarlaması: Sosyal medyada ne tür içeriklerle ön plana çıkacağınız içerik pazarlaması stratejisine bağlıdır.
  • SEO: Kaliteli ve tutarlı içerik üreterek arama motorlarında üst sıralara çıkarsınız.
  • Halkla ilişkiler kampanyaları: Hedef kitlenin ilgi alanları doğru tespit edilirse amacına ulaşır.
  • Google ve sosyal medya reklamları: İyi bir içeriğiniz yoksa insanları reklamlarınıza tıklamaya teşvik edemezsiniz.