Web Yazılım Nedir?

,

“Web yazılım nedir?” sorusu, mobil uygulamaların yaygınlaşmasıyla birlikte eski popülerliğini yitirmiş olsa da hala pek çok yazılım web tabanlı olarak kullanılıyor. Bunun sebebi güvenilirliği ve sağlamlığı kanıtlanmış bir teknoloji olması.

Web yazılım nedir? Sorusuna kısaca şu cevabı verebiliriz: Görevleri internet üzerinden gerçekleştirmek için web tarayıcılarını ve web teknolojisini kullanan bir program türüdür. Yani tüm işlemi internet ortamında gerçekleştirme avantajını elde etmeye yarar.

Web Yazılım Nedir? Avantajları Nelerdir?

Milyonlarca işletme, interneti uygun maliyetli bir iletişim kanalı olarak kullanıyor. Hedef pazarlarıyla daha hızlı bir şekilde bilgi alışverişinde bulunuyorlar. Fakat bu etkileşimin etkin katılımla gerçekleştirilebilmesi için işletmenin gerekli tüm verileri toplayıp saklayabilmesi ve işleyebilmesiyle mümkün oluyor.

Web yazılımları, bilgilerin depolanmasını ve alınmasını sağlamak için sunucu tarafındaki komut dosyalarının (PHP ve ASP) ve bilgileri kullanıcılara sunmak için istemci tarafı komut dosyalarının (JavaScript ve HTML) bir kombinasyonunu kullanır. Bu, kullanıcıların çevrimiçi formlar, içerik yönetim sistemleri, alışveriş sepetleri ve daha fazlasını kullanarak şirketle etkileşime girmesine olanak tanır. Ayrıca, cihazlardan bağımsız olarak yazılıma erişim imkanı da sunar.

Bir Web Yazılımı Nasıl Çalışır?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, web yazılımları genellikle JavaScript ve HTML gibi tarayıcı destekli dillerde kodlanır, çünkü bu diller programı yürütebilir kılmak için tarayıcıya bağlıdır. Bazı uygulamalar dinamiktir ve sunucu tarafında işlem gerektirir. Diğerleri ise sunucuda herhangi bir işlem gerektirmez ve statiktir.

Web yazılımı, istemciden gelen istekleri yönetmek için bir web sunucusuna, istenen görebleri gerçekleştirmek için bir uygulama sunucusuna ve bazen bilgileri depolamak için bir veritabanına ihtiyaç duyar. Uygulama sunucusu teknolojisi ASP.NET, ASP ve ColdFusion’dan PHP ve JSP’ye kadar uzanır.

Web Yazılımının Faydaları

  • Web yazılımları tarayıcı uyumlu olduğu sürece işletim sistemi veya cihazdan bağımsız olarak birden çok platformda çalışır.
  • Tüm kullanıcılar aynı sürüme erişirler ve böylece uyumsuzluk sorunlarını ortadan kaldırır.
  • Sabit sürücüye kurulmazlar, böylece alan sınırlamalarını ortadan kaldırırlar.
  • Abonelik tabanlı uygulamalarda yazılım korsanlığının önüne geçerler.
  • İşletmenin daha az bakım ve desteğe ihtiyaç duymasını sağlarken son kullanıcının da daha düşük kapasiteli cihazlarda kullanabilmesini sağlar.