Responsive Web Tasarımı Nedir?

, , , , , , , ,

2010 yılında ortaya çıkan responsive web tasarım uyumlu ya da duyarlı web tasarımı olarak da adlandırılmaktadır. Geçmiş yıllarda adına pek rastlamasak da Google tarafından web site sıralamalarına getirilen kriterler ile bu kavrama daha da aşina olduk. Ankara web tasarım firmalarının öncüsü olan Eliz Yazılım tarafından web siteleri responsive yani uyumlu hale getirilmektedir. Peki bu web sitesi ile ne kastedilmektedir?

Web sitelerinin geçmiş yıllarda tek bir versiyonu bulunmaktaydı. Bu versiyon da masaüstü olarak biliniyordu. Akıllı telefonların bu denli gelişmemesi ve internet erişiminin masaüstü bilgisayarlar vasıtası ile sağlanması bu kavrama yabancı kalmamıza sebep oldu. Ancak zamanla internet erişimi akıllı cihazlar vasıtası ile sağlanmaya başladı ve bu gün büyük bir orana sahip oldu. Masaüstü sitelere mobil cihazlar üzerinden girilmesi, sitelerin ekrana tam oturmayıp kaymasına, kullanıcıların sitede yer alan ibareleri okumak için zoom yapmasına sebep oldu. Yani bu siteler kullanıcılara keyifli bir deneyim yaşatmadı.

Bu bakımdan web tasarım firmaları tarafından web siteleri 3 kademeli olarak tasarlanmaya başladı. Bunlar masaüstü olan desktop sürümü, tablet ve mobildir. En iyi web sitesinin kullanıcıya faydalı olanı olduğunu sürekli olarak belirtiyoruz. Şayet siteniz responsive web tasarımı değilse bu durumda ziyaretçi akıllı cihazından siteye girdiğinde net ve kaliteli bir görüntü alamadığından, yakınlaştırma yapmak ve ekranı sağa sola kaydırmak istemediğinden anlık olarak sitenizi terk edecektir. Bu da bir web sitesi açısından vahim bir durumdur.

Kullanıcıların web sitesini kullanım zorluğu çekmemesi için menülerin ve site tasarımının mobil uyumlu olması gerekmektedir. Web site yapan firmalar tarafından sitelerin muhakkak responsive web tasarım olan çeşitlerinin de yapılması gerekiyor. Böylece tasarımlar farklı ekran çözünürlüklerine uygun hale geliyor.

Bu tasarım sayesinde sadece bilgisayardan değil, tablet ve telefondan siteye girildiğinde de sitede yer alan tüm elemanların boyu otomatik bir şekilde ayarlanacaktır. Kullanıcıya kolay bir site kullanımı ve hızlı bir şekilde aradığı veriye ulaşma imkanı sunan bu siteler hem düşük maliyetli hem de arama motoru dostudur. Eliz Yazılım aracılığı ile hemen mobil uyumlu sitenizi yaptırarak kullanıcılarına keyifli bir deneyim yaşatabilirsiniz.