Responsive Web Tasarım

, ,

Responsive web tasarım hemen her işletme sahibi için olmazsa olmazlar arasına girmiş durumda. Mobil cihazların bu kadar çeşitlilik gösterdiği, haliyle ekran boyutlarının da farklılaştığı göz önüne alınınca bir süre sonra işin çok daha çetrefilli bir hal alacağını tahmin etmek zor değil

Responsive web tasarım web tasarımı ve yazılımı alanında, hızla sonsuz yeni çözünürlüklere ve cihazlara ayak uydurma zorunluluğunun bir parçası. Bir web sitesi için her çözünürlük ve yeni cihaz için bir web sitesi sürümü yapılamayacağı için de tek çare durumunda.

Responsive Web Tasarım Nedir?

Responsive web tasarım, tasarım ve yazılım aşamalarının, ekran boyutuna, platforma ve yönelime dayalı olarak kullanıcının davranışına ve ortamına yanıt verir. Esnek ızgara yapıları, resimler ve CSS medya sorgularının akıllı bir şekilde kullanılmasına olanak verir. Kullanıcı, dizüstü bilgisayarından iPad’e geçtiğinde, web sitesi otomatik olarak çözünürlük, görüntü boyutu ve komut dosyası oluşturma yeteneklerine uyum sağlar. Basitçe anlatmak gerekirse, web sitesi her ekranda düzgün bir şekilde görüntülenebilir.

Responsive web tasarımın tek amacı web sitesinin her ekranda düzgün görüntülenmesi değildir elbette. Bir web sitesine bilgisayar, tablet ya da telefondan girmek, kullanıcıda belirgin davranış farklılıkları yaratır. Web sitesinin bu farklılıklara ve deneyime uygun şekilde kurgulanması gerekir. Burada da en önemli nokta user experience, yani kullanıcı deneyimidir.

Performans Optimizasyonu

Responsive web sitelerinin performansı, çeşitli katmanlarda (İstemci/Sunucu) yararlanılan yazılım mimarisi ve tasarım yaklaşımına bağlıdır. Kod optimizasyonunun istemciden olduğu kadar sunucu tarafından da yapıldığı, büyük bir yüksek performans sağlayacak iyi bir uygulama yaklaşımına sahip olmak önemlidir. Responsive bir web tasarımı uygulanırken kullanıcıya gösterilecek içeriğin doğasına göre seçimler yapılabilir. İçerik sabit olabilir ve belirli kırılma noktalarında değişebilir veya akışkan olabilir. Alternatif olarak, belirli imaj vb. öğeleri belirli ekran boyutlarında yüklememeye karar verilebilir. Kullanıcının ihtiyaçlarına göre bu tür seçimler yapılabilir.

Responsive Web Tasarımın Avantajları

  • Daha geniş bir kitleye ulaşırsınız.
  • Web sitenize hangi cihazlardan giriş yapıldığını gözlemleyebilirsiniz.
  • Uzun süreli kullanımda kolaylık sağlar.
  • SEO açısından web sitesini güçlendirir.
  • Markanıza uygun tasarım dilini her platformda yansıtmanıza imkan verir.
  • Daha az bütçeyle daha iyi bir dijital pazarlama uygulayabilirsiniz.