AMP Nedir?

, , , , ,

Accelerated Mobile Pages yani Hızlandırılmış Mobil Sayfalar mobil internet erişimi ile sayfaların daha hızlı açılmasına imkan tanıyan bir kodlama sistemidir. Kısaca AMP olarakbilinen bu kodlama yöntemi Google ön belleğinde tutulmaktadır. Google tarafından belirlenen Hızlandırılmış Mobil Sayfalar yönergelerine uygun olan bu sayfalar daha hızlı yüklenmesi sayesinde kullanıcılara mükemmel bir deneyim sunmaktadır. Kullanıcılar için ilk saniyede önemli olan girdikleri sitenin kolay yüklenmesidir. Kullanıcılar beklemeyi sevmez ve siteye tıkladıklarında şayet açılma süreci uzun sürerse giriş yapmayı beklemeden sayfayı terk ederler.

Açık kaynak kodlara sahip olan AMP herkese açık bir sistemdir. Herkes bu yönergeleri oluşturabilir. Ancak bu yönergelerin oluşturulmasında dikkat edilmesi gereken başlıklar bulunmaktadır. Ankara web tasarım firması Eliz Yazılım olarak sizler için bu ana başlıkları ele aldık;

  • AMP sayfalarındaki hataların tespit edilmesi
  • Sayfa içeriklerinin zengin hale getirilmesi
  • Kodlama, sayfa yerleşimi ve içeriklere dikkat edilmesi
  • Sayfa içeriğinin zengin hale getirilmesi
  • Google Search Console’da siteyi bildirme

Web tasarım firmaları tarafından site tasarımı yapılırken sadece dekstop değil aynı zamanda mobil uyumlu yazılımların da yapılması gerekmektedir. Kullanıcıların açmakta zaman kaybederek vazgeçtiği sayfalar bu kodlama tekniği sayesinde daha hızlı açılıyor ve sitedeki kullanıcı trafiğinde artış meydana geliyor. Tasarım bakımından kullanışlı olmayan ya da kullanıcıların ilgisini çekmeyen sayfalara bu durumun ortadan kaldırılması amacı ile daha basit bir tasarım yapılıyor.

Kullanıcılar tarafından son yıllarda yaygın olarak kullanılan bu kodlama sistemi yüksek hızda açılan sayfalar sunması bakımından oldukça yararlıdır. İster kendi sitenizde ister WordPress üzerinden yönettiğiniz sitenizde bu kodlama şeklini rahatlıkla kullanabilirsiniz. Teknolojik yatırımlardan olan AMP oldukça kolay kullanımının yanı sıra site sahiplerine de büyük avantajlar sağlıyor.

Ancak hızlandırılmış olarak sayfaların açılmasına yardımcı olan bu sistem asla sıralama sağlayan bir kodlama tekniği olarak algılanmamalıdır. Rekabet edilen alanın iyi değerlendirilmesi noktasında ancak başarı sağlanabilir. Bu sebeple sitenizin neye ihtiyacı olduğu bilmeli ve bu yönde adımlar atmalısınız. Kullanıcı deneyimi açısından hız konusunda üstün özellikler sunan bu kodlama tekniğini siz de web sitenize kolay bir şekilde uygulayabilirsiniz.