Web Tasarımda Tipografinin Önemi

, , , ,

İçerik pazarlamanın yükselişini hızla sürdürdüğü günümüzde, web tasarımcılara çok daha büyük sorumluluklar düşüyor. Web tasarımda tipografi ise, tasarımı destekleyen ve güçlendiren bir unsur olarak önemini koruyor.

Tasarımcılar dışındaki insanlar için, “tipografi” ve “font” kavramları arasında belirgin bir fark yokmuş gibi gözükebilir. Hatta bu kelimeler, halk arasında sıklıkla birbirinin yerine kullanılmakta.

Ne yazık ki, bu temel konseptler bazı web tasarımcılar tarafından da halen tam olarak anlaşılmış sayılmaz. Web tasarımda tipografinin önemi ve tipografi kavramı hakkında merak edilenleri yazımızda bulabilirsiniz.

Tipografi nedir?

Kanadalı tipograf Robert Bringhurst, kitabında tipografiyi şöyle tanımlıyor:

“Tipografi, insanların konuştuğu dili uzun ömürlü görsel bir forma dönüştürme sanatıdır.”

Tipografi özellikle reklam amaçlı faaliyetlerde, mesajı ikna edici ve dikkat çekici kılmak amacıyla kullanılmaktadır. Yazı tipi, renk paleti, satır uzunluğu seçimi, yazının yerleşim ve dizayn entegrasyonu gibi web tasarımı etkileyebilecek her tür elementi kapsayan tipografi, hem bir sanat hem de bir teknik olarak literatüre geçmiştir.

Her şeyden önce, tipografi yalnızca font seçimi değildir. Bu hataya düşen web tasarımcıların, web tasarımında tipografinin yeri ile ilgili öğrenmesi gereken birçok şey bulunuyor.

Tipografinin Amacı Nedir?

Tipografinin web tasarıma entegrasyonundan sonra, pek çok insan tipografinin amacının web sitesini güzelleştirmek olduğu yanılgısına kapıldı. Ancak durum tam olarak böyle değil.

Bir web sitesinin yaklaşık % 95’i içeriktir. Tipografi ise, içeriği gösterme sanatıdır. Dolayısıyla web tasarımda tipografi, sitelerin en önemli unsurlarından biridir.

Bu konuda dünyada birçok deneyimli ve başarılı tasarımcı aynı görüşleri paylaşıyor. Üstelik, bu çok yeni keşfedilmiş bir yaklaşım da değil. Information Architects ajansının sahibi Oliver Reichenstein, 2006 yılında paylaştığı “Web Tasarımının % 95’i Tipografidir” başlıklı makalesinde tam olarak bundan bahsediyor:

“Web’deki bilgilerin %95’i yazılı içerikten oluşuyor. Dolayısıyla, bir web tasarımcının yazılı içeriğe şekil vermenin ana disiplini olan tipografi üzerine oldukça iyi eğitim almış olması gerekiyor.”


Web Tasarımda Tipografi Neden Önemlidir?

Bu noktada, tipografinin yalnızca birkaç süslü grafik ve eğlenceli yazı tipi seçmekten ibaret olmadığı ve web sitenizin içeriğini desteklemek için ona niçin ihtiyaç duyacağınızı birkaç nedenle anlatmak istedik:

1. Tipografi, web sitesinin görsel bir özetini sunar.

Herhangi bir web sitesine baktığınızda, sitenin sizde uyandırdığı “işten anlayan”, “eğlenceli” veya “bilgilendirici” gibi çağrışımlarda, tipografinin yardımı elbette göz ardı edilemez.

Web sitesinin görünüşüne ek olarak font ve renk seçiminin, sayfadaki metin düzeninin izlenim yaratma konusunda etkisi büyüktür. Web sitenizin tasarımı, hedef kitlenizle aranızda bir bağ kurabilir ya da onları tamamen uzaklaştırabilir.


2. Markayı geleceğe taşır.

Tipografinin marka kimliğinde gerçekten rolü var mıdır? Elbette! Bunu test etmenin çok basit bir yolu var: Popüler bir markayı alın, logosunun yazı tipini değiştirin ve tekrar bakın. Marka algınız ve markaya bakışınız tümüyle değişti değil mi?

Logo, markayı geniş boyutta tanımlar ve marka kimliğini oluşturur. Ancak harika bir marka logosuna sahip olup, bunu web sitenizin tipografik tasarımı ile tamamlamamak, işinizi yarım yapmaktır. Öte yandan, logonuz ile web sitenizin tipografik uyumunu yakaladığınızda ve uygulamayı başardığınızda, gerçekten başarılı olursunuz.


3. İçeriği dikkat çekici hale getirir.

Tipografi, içeriğinizi ilgi çekici kılar, ancak bu söylediğimizin kötü bir içerik için geçerli olmayacağını önceden belirtmekte fayda var. Öncelikle kaliteli ve değer yaratan içerikler oluşturduğunuzdan emin olun.

Ancak tam tersi, iyi hazırlanmış bir içeriğin de sıradan bir tipografik sunumla başarısız olması kaçınılmazdır. Kaliteli içeriği iyi bir tipografi çalışması ile desteklediğinizde, amacınıza ulaşmanız çok daha kolay olacaktır.


4. Okuyucularınıza içerik üzerinden rehberlik eder.

İyi bir içeriğe sahip olmak tek başına yeterli değildir. Bu içeriği nasıl sunduğunuz da önemlidir. Tipografi içeriği sunmanıza yardım eder. Seçtiğiniz renklerden metin boyutuna, içeriklerin sayfa düzenindeki konumundan yazı tipine, her şey içeriğinizin okunma oranlarını etkiler. Okuyucuları, bir sayfadaki bilgilerin en önemli noktalarına yönlendirmekle kalmaz, web sitesinin yapısı ve akışı ile ilgili de fikir verir.

Bu faktörü, online mecralarda kendiniz üzerinde de değerlendirebilirsiniz. Başlık ne kadar ilgi çekici olursa olsun, 1500 kelimeyi geçen bir yazıyı dikkatinizi dağıtmadan takip etmek mümkün değildir. Ama birkaç ufak düzeltme yaparak ve değişik yazı tipleri, boyutları ve renkleri kullanarak içeriği güzelleştirmek ve daha kolay okunabilir hale getirmek mümkündür.


5. İyi tipografi, web sitesinin tutarlılığını korur.

İnternet kullanıcıları, ziyaret ettikleri her web sitesinde düzen ve aşinalık aramaya meyillidir. Web sitenizin kurallarını ve yapısını keyfi olarak değiştirmeniz, müşterilerinizi rahatsız edecektir.

İyi tipografi, web sitesini bir arada tutar, bütün olarak gösterir. Bir web sayfasındaki font, yazı boyutu, renk vb. tüm elementlerin benzer olması, kullanıcı deneyimini geliştirir ve dönüşüm oranlarını artırır.