Değişen WhatsApp, Markalar İçin Yeni Fırsatlar Sağlayabilir

WhatsApp’ın işletmelere yönelik araçları, platformun yalnızca günlük mesajlaşma platformu olmadığını, markalar için de bir fırsat olduğunu gösteriyor.

Facebook, ana uygulamasına yeni kullanıcılar eklemeye devam ederken, sosyal ağa bağlı ikinci ve üçüncü platformlar da kullanıcı sayısını artırmaya devam ediyor. Bu platformlardan yükselişiyle en dikkat çeken tabii ki Instagram. Bir sonraki milyar kullanıcılı platform olarak görülen Instagram, çok yakın bir gelecekte Facebook bulmacasının önemli bir parçasını oluşturacak olan WhatsApp’tan daha çok konuşuluyor.

Aslında, direkt mesaj genişlemeye devam ediyor. Facebook’un WhatsApp’ı satın alması, yakında büyük bir hamle olarak görülebilir. Facebook Messenger, batılı pazarlarda lider konumda, WhatsApp ise Messenger’ın ilk sırada olmadı olmadığı her yerde lider. Messenger’ın işletmelere adaptasyonu Facebook’un tahminlerinden yavaş olsa da, platform büyümeye devam ediyor.

Facebook’a ait raporlara göre, Messenger’da şu an 300.000’in üzerinde aktif bot yer alıyor. Her ay işletmeler ve insanlar arasında 8 milyar mesaj paylaşılıyor. Bu da geçen yılda gönderilen mesaj sayısının 4 katına denk geliyor.

WhatsApp’ta da benzer sinyaller görülüyor. Uygulamayla her gün atılan 60 milyar mesajın önemli bir kısmı Hindistan ve Brezilyalı işletmelerin para transferleriyle ilgili. Yani WhatsApp, bu ülkelerdeki küçük ölçekli işletmelerin %80’inin hem müşterileriyle iletişim kurmasını hem de markalarını büyütmesini sağlıyor.