2018 Sosyal Medya Trendleri

2018 Sosyal Medya Trendleri

2018 için sosyal medya pazarlama araştırmaları ile sizleri buluşturuyoruz. Hayatımızda her yıl daha büyük bir yer kaplayan sosyal medyanın, 2018 yılında da etkisini göstermeye devam edeceği kesin. Hatta 2018 Dijital Pazarlama Trendleri arasında bir numaraya gelerek, doğru kullanan markalara devasa avantajlar sağlayacak. Hadi 2018 Sosyal Medya Trendleri’ni detaylı bir şekilde inceleyelim.

İçerikler Kişiselleştirilerek Müşterilerin İlgi Alanlarına Doğru Yöneliyor

Hiçbirimiz ihtiyaçlarımızla alakasız bir içeriğe ilgi göstermeyiz. Tanıyıp sevdiğimiz bir marka bizim ilgi alanlarımıza yönelik bir içerik çıkarttığında heyecanlanıp mutlu olmamız bunu çok iyi kanıtlar. Araştırmalar sonucunda da dört kişiden üçünün, onları ilgilendirmeyen bir içeriğe tepkisiz kaldığı, hatta hiç bakmadan geçtiği belirlenmiştir.Alıcıya yönelik kişiselleştirme, içerik pazarlamacılığında büyük bir tekniktir ve sosyal medyaya kadar uzanır. Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal platformların gelişmesiyle birlikte, bu teknik marklar için daha ayrıntılı ve daha değerli bir hale gelmiştir.

2018 Sosyal Medya Trendleri arasında kişiselleştirilmiş içerik büyük bir önem kazanacak.Müşterileri kendini özel hissettirecek, yalnızca onlara ait olduğunu düşündürecek olan içerikler ön plana çıkacak.

Hikaye Videolar Büyük Önem Kazanıyor

Birçok sosyal platforma hikaye paylaşma özelliği gelmiş bulunmakta. Özellikle Instagram hikayelerinin çok geniş bir platforma erişme gücü var. Instagram kullanıcısı Influencerların da bu özelliği sıklıkla kullandığını gözlemliyoruz. Buna karşı Snapchat kullanıcıları daha genç bir toplumdan oluşuyor.

Kısa ömürlü içerikler, Snapchat’in sağladığı platform ile ciddi bir popülerlik kazandı. Günde 10 milyar video görüntülenmesinde geçici içeriklerin büyük rol oynadığı yadsınamaz bir gerçek. Ayrıca kısa ömürlü içerikler ile Z Kuşağı olarak tanımlanan genç nesle ulaşmak büyük önem taşıyor.

Yapılan araştırmalara göre; kısa ömürlü içerikler, sponsorlu reklamlara veya spam gönderilere göre çok daha otantik olduğu için müşteriyi harekete geçirme yönünden daha etkin. İçerik birkaç saat içinde kaybolduğu için müşteriler hızlı bir şekilde harekete geçiyor ve pazarlamacılar kazanıyor.

Video içerikler ise, müşteriler üzerinde diğer içeriklere göre daha dinamik bir etki bırakıyor. Geçici içeriklerle desteklenmiş video reklamcılığının 2018 Sosyal Medya Trendleri arasında altın bir yöntem olacağı kesin. Instagram hikayeleri gibi kısa süreli ve güncel videolar, uzun ve kullanıcıyı sıkan tanıtım videoları koltuğundan edecek.

Sosyal Dinleme, Markalara Dijital Platformda Büyük Avantaj Sağlıyor

Rakip firmaların sosyal medya üzerinden ne tür paylaşımlar yaptığını, ne tür bir strateji geliştirdiklerini takip etmek yerine, müşterilerinizin markanız hakkındaki yorumları okuyabilir, insanların sizin için neler söylediklerini izleyebilirsiniz.

Brand24’ün küresel iletişim yöneticisi Magdalena Urbaniak bu konuda şu sözleri söylüyor: “Sosyal Dinleme yöntemini kullanarak, şirketimiz ve rakiplerimiz üzerinde pazarlama stratejimizi muazzam miktarda geliştirecek veriler toplayabiliriz. Brand24’te yaptığımız araştırmalar, bir ay içerisinde ‘Tavsiye eder misiniz?’ cümlesinin 14.000 kere yorum olarak bırakıldığını tespit ettik. ‘Nereden satın alabilirim?’ sorusu ise tam 30.000 kere soruldu.  Bu soruların %60’ı hiçbir cevap alamadı. Oysa bu çok büyük fırsat. Magdalena Urbaniak, bu yöntemin kullanılmasının önemini, çevrenizdeki insanlarla bir ürün ya da hizmet hakkında yaptığınız tartışmalar ile bağdaştırıyor. Samimi bir yönlendirmenin müşteri üzerindeki etkisini vurgulayarak, markanızı geliştirmeye katkısının çok büyük olduğundan bahsediyor. Siz de sosyal dinleme yöntemini kullanarak, içerik geliştirme stratejinizde büyük bir avantaj sağlayabilirsiniz.

Facebook Neredeyse Tamamen Mobil Hale Geliyor

2020 yılına gelindiğinde, kullanıcıların %59’unun Facebook’u sadece mobil cihazlar üzerinden kullanacağı öngörülüyor. Ayrıca Facebook’un reklam gelirinin %80’lik bir kısmının sadece mobil reklamlardan geleceği söyleniyor.

Facebook ilk başta mobil olarak tasarlanmış bir sosyal platform değildi. Oysa Instagram ve Snapchat gibi popüler uygulamalara baktığımızda bunların tamamen denilebilecek kadar büyük bir yüzde ile mobil cihazlar üzerinden kullanıldığını görüyoruz. Facebook’un da böyle bir yola gireceği, dolayısıyla mobil kullanıma yönelik reklamların gelişeceği ön görülüyor.

Canlı Yayınlar Sosyal Medyada Büyük Etki Yaratıyor

Canlı yayınların önemini vurgulamadan geçmek olmaz. Facebook Live gibi interaktif yayın yapabileceğiniz ortamlar, markanızın gelişimi için gerçek bir altın madeni. Canlı yayına katılan izleyicilerin ilgisinin sürekli yayında olması gerektiği için, ilgilenmeyenler zaten yayından çıkıyor. Böylelikle markanızla o anda ilgilenen gerçek kişi sayısını doğrudan anlamanız sağlanıyor.

Ayrıca insanların birbirleriyle sohbet etmelerini sağlayan ortamlar, markanız için büyük avantaj sağlıyor. İnsanlar sizin hakkınızda tartışabiliyor, iyi ya da kötü yanlarınızı o anda belirtiyor. Sizde markanız hakkında yapılan gerçek yorumları okuyup, oluşturacağınız içerikleri bu yönde geliştirebiliyorsunuz.

Sosyal Medya Genç Nesile Odaklanıyor.

Goldman Sachs tarafından yürütülen yakın tarihli bir araştırmada, genç neslin günümüz reklam stratejilerine daha yatkın olduğu sonucuna varılmış. Satın almaya daha yatkın olan Z Kuşağı, markaların sosyal medya stratejilerine yeni rota oluyor. Snapchat, Instagram gibi Z Kuşağı tarafından sevilen platformlar, 2018’de sosyal medya reklamcılığı tarafından büyük önem kazanıyor.

Chatbot’lar Müşteri Hizmetlerinin Yerini Alıyor

İnternet erişiminin giderek yaygınlaşması ve anında bağlantının gelişmesi, kullanıcılarda isteklerinin daha hızlı elde etme dürtüsü yaratıyor. Markalar ise 7/24 müşteri temsilcisi çalıştırmak yerine, yapay zeka yardımı ile müşteri sorularını cevaplayabilen Chatbotları kullanma yoluna giriyor.

Bu özelliğin Facebook Messenger’da giderek yaygınlaştığına tanıklık ediyoruz. Chatbotlar sizi özel hissettiren ve çok hızlı bir iletişim kurma özelliğine sahipler. Markaya göre kişiselleştirilebilen Chatbotlar ile içeriğinizi doğrudan kullanıcılara gönderebilme şansını yakalıyorsunuz. Belki de bu sebepten dolayı Facebook Messenger’da en az 100.000 aylık etkin bot var. Ve her ay markalar ve müşteriler arasında iki milyar mesaj gönderilip alınıyor.

Chatbotları kullanmaya hala başlamadıysanız, 2018 sezonu test etmeniz için iyi bir yıl olabilir.

Twitter Yeniden Düşündürüyor

2017 yılında Twitter’da önemli ölçüde bir büyüme görmedik. LinkedIn, Facebook ve Instagram’ın hepsinde kullanıcılar daha çok takipçiye sahip.

2018 yılında Twitter’dan reklamcılık seçeneklerinde bir yenilenmeye girmesi bekleniyor. Fakat bunun ne tür bir değişiklik olduğu bilinmediği için, sosyal medya pazarlama stratejilerini Twitter üzerinden gerçekleştirmek, bir kere daha düşündürüyor.

2018’de Sosyal Medya Trendlerine Ayak Uydurun

2018’e bakıldığı zaman, kurumsal organizasyonların mutlaka adapte olması gereken bir ortam olarak karşımıza çıkıyor sosyal medya. Forrester Analisti Erna Alfred Liousas, Sosyal Medya Yönetim Çözümleri seminerinde üç konuya özellikle dikkat çekiyor: Pazarlama ekiplerinin ötesinde, sosyal olarak genişlemek müşterinin yaşam döngüsüne yepyeni bir değer katar.Kalıplaşmış içeriklerin dışına çıkılmalı ve sosyal medya hizmetlerinin gerçek iş değerini kanıtlamalısınız.Trendlere önem gösterip çağa uyum sağlamak, markanızın korunmasını ve kurumsal çapta bir iş birliği oluşturabilmenizi sağlar.